ВПЛИВ ПОЛІТИКИ ЗГУРТОВАНОСТІ ЄС: ЕФЕКТИВНІСТЬ ТА КОНВЕРГЕНЦІЯ

Новий навчальний рік для бакалаврів спеціальності «Маркетинг» розпочався новими семінарами в рамках  проєкту Жана Моне «Вуглецево нейтральна економіка: кращі практики для України» (620232-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-MODULE).

Чигрин Олена провела семінар на тему «Вплив політики згуртованості ЄС», в рамках якого розповіла про різні аспекти впровадження політики згуртованості ЄС: ефективність, конвергенції, нерівність, управління та багато інших.

Особливо корисним було дослідження досвіду окремих (Франції, Греції, Румунії) європейських країн з метою виявлення причинно-наслідкових зв'язків між політикою згуртованості та економічним зростанням.

Учасники дискусії намагалися відповісти на запитання: чи досягли програми, реалізовані регіонами своїх таргетів? для чого вони призначені? чи відповідало те, чого вони досягли, потребам регіонів?

Студенти зацікавились досвідом Франції щодо проекту «Програма регіонального розвитку – Бургон» в рамках якої було реалізовано заходи сталого та інклюзивного зростання.

Досвід Греції щодо просування соціальної згуртованості було розглянуто на прикладі програми «Освіта розвитку людських ресурсів та навчання протягом усього життя», метою якої  було скорочення безробіття, створення нових можливостей якісної освіти, підвищення кваліфікації та стійка зайнятість для всіх.

На прикладі Румунії було розглянуто «Оперативну програма великої інфраструктури (LIOP)», головним призначенням якої було сприяння сталому економічному зростанню та безпечному та ефективному використанню природних ресурсів. Реалізація проєкту вирішує проблеми розвитку, визначені на національному рівні з точки зору транспортної інфраструктури, розвитку сталого міського транспорту, збереження навколишнього середовища та впровадження зеленої енергетики.

За результатами лекції-дискусії студентами було узагальнено основні проблемні питання сталого та інклюзивного розвитку Сумського регіону.