Матеріали та Новини

2020 рік

Image
ЖАН МОНЕ МОДУЛЬ «ВУГЛЕЦЕВО-НЕЙТРАЛЬНА ЕКОНОМІКА ЄС: КРАЩІ ПРАКТИКИ ДЛЯ УКРАЇНИ»: ПОЧАТОК

На початку листопаду 2020 року розпочато реалізацію проєкту «Вуглецево-нейтральна економіка ЄС: кращі практики для України», що фінансується Європейською комісією (620232-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-MODULE). Керівником проєкту від СумДУ є викладач кафедри маркетингу Олена Чигрин.

Мета модулю – краще розуміння та популяризація рухів ЄС з розвитку вуглецево-нейтральної економіки задля пом’якшення наслідків зміни клімату завдяки підвищенню енергоефективності та зменшення вуглецевого сліду.  Головними напрямками модулю є:

  • Регіональна політика ЄС щодо вуглецево-нейтральної економіки;
  • Вступ до вуглецево-нейтральної економіки;
  • Зелена енергія на шляху до вуглецево-нейтральної економіки: найкращі практики ЄС;
  • Зелена фіскальна політика ЄС щодо вуглецево-нейтральної економіки: кращі практики для України.
Image
ЛЕКЦІЯ-ДИСКУСІЯ В РАМКАХ ЖАН МОНЕ МОДУЛЮ «ВУГЛЕЦЕВО-НЕЙТРАЛЬНА ЕКОНОМІКА ЄС: КРАЩІ ПРАКТИКИ ДЛЯ УКРАЇНИ»

У рамках реалізації проєкту «Вуглецево-нейтральна економіка ЄС: кращі практики для України», що фінансується Європейською комісією (Jean Monnet Module «EU Carbon-free economy: best practices for Ukraine» 620232-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-MODULE), Яна Ус провела ознайомчу лекцію «Зелені інновації на шляху досягнення вуглецево-нейтральної економіки» для аспірантів Ризького технологічного університету.

Аспіранти ознайомились з головними цілями та принципами вуглецево-нейтральної економіки ЄС. Зокрема, слухачі проаналізували вплив зелених технологій на розвиток зеленої економіки на національному рівні.

Під час лекції аспіранти виразили власну думку щодо того, яким чином реалізація Зеленого курсу ЄС вплине на інноваційний розвиток Латвії та України. Особливий інтерес викликало обговорення можливостей синхронізації інноваційної політики ЄС та України в досягненні вуглецевої нейтральності економіки.

ПРАКТИЧНИЙ ТРЕНІНГ «РОЛЬ ЄС В РОЗВИТКУ БЕЗВУГЛЕЦЕВОЇ ЕКОНОМІКИ» В РАМКАХ ЖАН МОНЕ МОДУЛЮ «ВУГЛЕЦЕВО-НЕЙТРАЛЬНА ЕКОНОМІКА ЄС: КРАЩІ ПРАКТИКИ ДЛЯ УКРАЇНИ»

Виконавцями Жан Моне Модулю «Вуглецево-нейтральна економіка ЄС: кращі практики для України» (620232-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-MODULE) Тетяною Пімоненко та Яною Ус було організовано для студентів та аспірантів лекцію-дискусію, присвячену ретроспективному огляду наукових публікацій в галузі безвуглецевої економіки. Під час семінару, студенти та аспіранти мали змогу ознайомились із високоякісними напрацюваннями науковців зі всього світу та встановити взаємозв’язок між розвитком безвуглецевої економіки, змінами клімату та ініціативами ЄС. До зустрічі долучились науковці Олексій Люльов та Марія Мінченко, які подискутували зі слухачами щодо ролі ЄС у розвитку безвуглецевої економіки, а також популяризації екологічно-свідомого способу життя серед суспільства .

У ході семінару, Яна Ус продемонструвала можливості використання інструментарію програмного забезпечення VOSviewer з метою залучення студентів та аспірантів до проведення наукових досліджень, присвячених питанням вуглецево-нейтральної економіки. Очікується, що приєднання слухачів до когорти науковців-виконавців проєкту дозволить розвинути їх інноваційне та критичне мислення.

Image
ОСНОВНІ ЦІЛІ ЄС ДЛЯ БЕЗВУГЛЕЦЕВОЇ ЕКОНОМІКИ

Реалізація проєкту Жана Моне «Вуглецево нейтральна економіка: кращі практики для України» (620232-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-MODULE) відбувається шляхом залучення широкого кола слухачів. Чигрин Олена  провела лекцію -дискусію на тему «Ключові цілі безвуглецевого розвитку».

Учасники семінару ознайомилися з довгостроковими таргетами реалізації даної стратегії:

  • декарбонізацією енергопостачання;
  • просування безпечного мобільного зв’язку;
  • промислова модернізація економіки;
  • зростання ефективності енергопостачання;
  • просування розумних енергомереж.

Студенти зацікавились, яким чином відповідні таргети будуть реалізовані на Україні.

Image
НОВА КЛІМАТИЧНА СТРАТЕГІЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

В рамках реалізації проєкту Жана Моне «Вуглецево нейтральна економіка: кращі практики для України» (620232-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-MODULE) Чигрин Олена та Пімоненко Тетяна провели вебінар-тренінг на тему «Нова кліматична стратегія» європейського союзу: цілі та виклики».

Учасники он-лайн вебінару ознайомилися з ключовими таргетами та завданнями даної стратегії, дискутували на тему щодо стимулювання створення зелених робочих місць, обговорили досвід ЄС щодо скорочення викидів парникових газів при одночасному зростанні економіки.

Особливу увагу було приділено питанням заохочення кран-членів ЄС та міжнародних партнерів щодо зростання обмежень підвищення глобальної температури та уникнення  глобальних наслідків зміни клімату.

Image
ПОДВІЙНЕ НАУКОВЕ КЕРІВНИЦТВО

Аспіранти кафедри маркетингу мають унікальну можливість проводити наукові дослідження під керівництвом одразу двох наукових керівників

19 березня 2021 року було проведено науковий онлайн-семінар, до якого долучились аспіранти та їх наукові керівники з СумДУ та Польщі (Ян Польцин (Вища державна професійна школа ім. Станіслава Сташиця в Пілі), Радослав Мішкєвіч (Сілезька політехніка), Пьотр Ліс (Державний економічний університет у Познані) та Себастьян (Економічний Університет у Познані)).

У рамках заходу, аспірантка другого року навчання Yana Us представила перші результати наукового дослідження на тему «Energy efficiency profiles in developing the free-carbon economy: on the example of Ukraine and the V4 countries».

За результатами зустрічі, було обговорено подальші напрямки дослідження, а також можливості плідної співпраці між кафедрою маркетингу та провідними університетами Польщі.

Image
ВЕБІНАР ЗА ПРОЄКТОМ ЖАНА МОНЕ

На кафедрі маркетингу триває реалізація проєкту Жана Моне «Вуглецево нейтральна економіка: кращі практики для України» (620232-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-MODULE). Лєонов Сергій та Чигрин Олена провели он-лайн семінар на тему «Законодавство та політика ЄС щодо охорони навколишнього середовища та кліматичних змін». Слухачі семінару ознайомилися з основними складовими європейського законодавства, цілями та стратегіями Європейського Союзу в галузі охорони навколишнього середовища та змін клімату. Особливий акцент було приділено питанням регулювання виробничої діяльності, формування соціальної відповідальності підприємств, необхідності розкриття інформації про результати їх екодіяльності. Слухачі також дискутували на тему, яким чином транспарентність впливає на результати діяльності  компаній.

СумДУ

Image

БіЕМ

Image
Конгрес-центр
Image

Бібліотека

Image

Розклад

Image
Особистий кабінет
Image

Контакти

40007, Україна, м. Суми, вул. Римського-Корсакова, 2

Тел.: 0542 687 935
Fax: 0542 687 952
Email: info@kmm.sumdu.edu.ua

Image
Image